Hangulatos filmek

HOLT VOLT

HOLT VOLT

Zhong guo chao ren aka The Super Inframan aka Chinese Superman – Infraember

hongkongi sci-fi tokusatsu/live action film (1975)

2015. március 17. - soundZcapa

 

A The Super Inframan Hong Kong első szuperhős mozija, a nagysikerű japán tokusatsu (élőben felvett akciókból, verekedésekből, rögtönzött martial art-harcokból összeálló jelenetek) műsorokat (Ultraman és Kamen Rider) alapul véve. A film a már-már hagyományossá vált, úgynevezett henshin jeleneteket (alakváltók, szörnyek-robotok átváltozása és harca) és kínai kung-fu akciókat is felvonultat.
A film több dologban is birtokolja az „első” előjelet: az első szuperhős film Kínában; a filmet Hong Kongban hőlégballonnal reklámozták; a készítő Shaw Brothers stúdió először csinált a filmjéhez rajzolt forgatókönyvet.
A zenék egy részét a japán Ultra Seven (1967) és Mirrorman (1971) című filmekből kölcsönözték, a jelmezeket pedig japán Toei szuperhős filmeknél is bevált Ekisu Productions csinálta. Érdekesség még, hogy a kíváló Bruceploitation sztár, Bruce Le is szerepel a filmben (több martial art jelenetet vettek fel vele).
Egy évvel a megjelenése után Joseph Brenner átvitte a filmet az USÁ-ba, adott neki egy hangzatos Inframan címet (mert ugye, az eredeti címe Kínai szuperember volt), mivel hogy akkor már sikeres volt a hasonló címen futó Ultraman Amerikában.

 

Tokusatsu, live-action

 

Az Infraember (és átalában a tokusatsu kaiju szörnyfilmek) megértéséhez el kell rugaszkodnunk a klasszikus európai gondolkodásmódtól, és nem kell firtatni, vajon miért is öltöznek be a színészek furcsa jelmezekbe és miért rohangálnak fel-alá a díszletek előtt, verekszenek bénán és vajon elvárják-e a nézőktől, hogy elhiggyék, amit látnak.

A tokusatsu eredetileg egy japán terminus, amit live-action (élőszereplős adaptáció) filmekre vagy tévés drámákra használnak, amikben gyakran használnak speciális effektusokat. A tokusatsu film általában egy manga, anime vagy egyéb képregény valós színészekkel eljátszott változata. A jellege miatt jellemzően sci-fi, fantasy vagy horrorfilmek készülnek így, de adott esetben más műfajnál is használják. A legnépszerűbb tokusatsu filmek a kaiju (szörny-) filmeket is beleértve a Godzilla és Gamera széria, szuperhős TV-sorozatok, mint például a Kamen Rider, Metal Hero és a mecha drámák, mint a Giant Robo.
A tokusatsu Japán egyik legnépszerűbb szórakoztatási formája, de Ázsián kívül szinte ismeretlen a fogalom.

A szereplők

A jók


Lei Ma/Inframan (雷馬/中国超人) A hős. Danny Lee (mint Li Hsiu Hsien)
Professor Liu Ying De (劉英徳) A Tudományos Testület vezetője, aki Inframant „kifejlesztette”. Wang Hsieh
Mei Mei (美美) A prof lánya. Yuen Man Chi
Xiao Hu (小虎) Mei Mei kisöccse.
Lin Lin (琳琳) Mei Mei kishúga.
Zhu Qi Guang (朱啓光) A Tudományos Testület hadnagya.
Lu Xiao Long (呂小龍) A Tudományos Testület őrmestere, kiváló harcos: Bruce Le
Zhu Ming (祝明) A Tudományos Testület hülyéje, akit elfog Elzebub és szolgájává teszi: Lam Man Wai

 



A rosszak


Elzebub, a démonhercegnő (冰河魔主) A főgonosz, a Belső-Föld uralkodója. Ostorral felvértezett, szárnyas sárkány-lény, aki jócsaj-alakot is magára tud ölteni. A neve "Belzebub" egy változata. (Az US kiadásban Princess Dragon Mom.) Terry Lau Wai Yue
Boszorka-szem (電眼魔女) Elzebub gyönyörű, de halálos alattvalója. Tülkös sisakot visel és a szemei zöld sugarakat szórnak (hipnotikusat vagy halálos erejűt). (Az US verzióban She-Demon.)
Csontváz harcosok (白骨幽靈) Elzebub általános csatlósai. Fekete csonvázruhákba öltözött arcok szarvas bukósisakkal a fejükön.

 


Jégszörnyek


Tűzsárkány (噴火龍) Zöld humanoid sárkány (tülkös koronával), aki tüzet lövell a szájából.
Pókszörny (蜘蛛怪) Nagy, kövér, vörös pók-lény, ami szőnyegbombázik és savat lövell a szájával, valamint óriási méretűre nő.
Növényszörny (植物怪) Szőlőtőkére hasonlító szörnyeteg, ami képes beágyazni magát a földbe, hogy máshol a felszínre bukkanjon.
Mutáns fúró (穿山怪) Kék vakondra hasonlító szörny fúróval az egyik kezén és egy lapát-karommal a másikon.
Hosszúhajú szörny (長髮怪) Vörös boszorka démon hosszú hajjal és tülökkel, ami sárga sugarat tud lőni.
Vasszörnyek (鐵甲怪) 2 mechanikus szörny, akik egy rugó segítségével messzire képesek kilőni a fejüket, majd visszahúzni.


Rövid tartalom

 

A gonosz Elzebub Démon Hercegnő elérkezettnek látta az időt, hogy jégbe fagyott álmát végre valóra váltsa. Konkrétan el szeretné foglalni a Földet. Ehhez segítségére vannak a sokadalmi hadseregként funkcionáló Csontváz-harcosok, akik kiválóan kung-fuznak, illetve egy maroknyi szörny, a legdurvább bagázs, ami valaha mozgóképre került.

(Forrás: Kilencesterv)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr127278791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása