Hangulatos filmek

HOLT VOLT

HOLT VOLT

Wyrmwood: Road of the Dead – Végítélet: A holtak útja (2014)

ausztrál zombihorror, exploitation, akciófilm

2015. március 23. - soundZcapa

Mióta Victor Halperin 1932-ben elkészítette a Fehér zombit (White Zombie), a téma sok jó és rossz filmet inspirált, ezért hát általában bizonyos távolságot érdemes tartani az élőhalottakkal foglalkozó alkotásokkal szemben. A zombik újabbnál újabb reneszánszukat élik, mindenféle földi és földönkívüli eredetű toxin, organizmus, nyavalya, gonosz tudós, netán bibliai méretű katasztrófa okán a holtukból életre kelnek és céljuk (vagy céltalanságuknál fogva fő jellemzőjük) a még élők felfalása/zombivá alakítása.

Nos, az ausztrál Wyrmwoodot érdemes közelebbről is megszemlélni, remek kikapcsolódást nyújt, kellően újszerű, tele van ötletekkel és dúskál az akcióban.

A wormwood magyarul üröm, a Bibliában a Jelenések könyvében az apokalipszis eljövetelét jelző csillag neve volt, de általában a keserűség jelzője, a vízbe eső égitest keserűvé (ihatatlanná) változatta a folyókat. A wyrmwood a vírus és az üröm szavak összevonásából ered.

A Roache-Turner szerzőpáros – úgy tűnik – elég elkötelezett volt az ügy érdekében és az ausztrál bozótosba dobott zombi-apokalipszisük szuper nagyott durrantott! Mad Max-esen átépített járgányok, őrült road-movie, vicces beszólások és tartalék sör. Exploitationba oltott zombizás. Ez a Wyrmwood.

A modell nagyjából ötvözi Peter Jackson korai gore komédiáinak esszenciáját (főképp a Dead Alive csodásan vicces helyzeteit) és a Mad Max posztapokiliptikus machine punk életérzését, amiben az antihős Barrynek (Jay Gallagher) fel kell áldoznia átváltozott feleségét és a lányát, miközben fel kell vérteznie magát a túlélés érdekében az elzombifikálódott világ ellen, hogy megmentse a húgát, Brooke-ot (Bianca Bradey), akit egy meghülyült szadista militari osztag tart fogva, élükön egy pszichopata doktorral, aki ördögi zombikísérleteinek alanyát látja benne.

Az áldatlan állapotok közt Barry felfedezi, hogy üzemanyag gyanánt remekül használható a zombik lélegzete, ami metán és egyéb bűzök keverékeként meghajt bármilyen járgányt. Végre nem teljesen értelmetlen élőhalottnak lenni, ennek ők is nagyon megörülnek!

Hogy végülis milyen kísérleteket folytat dr. pszichomilitari Brooke-kal és lesz-e kiút a zombikból, azt csak az tudja meg, aki a filmet meg is tekinti.

 

 

IMDB >

A bejegyzés trackback címe:

https://holtvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr217292571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása